W czasie złożonej choroby każdy organizm jest wyczerpany długotrwałą i intensywną walką z wieloma chorobotwórczymi czynnikami. Ogromne znacznie w czasie rekonwalescencji i stopniowego odzyskiwania sił ma dieta, jaką stosuje dany pacjent. Niezbędne jest bowiem dostarczenie  wszystkich cennych dla niego mikro- i makroskładników, które pomagają wzmocnić organizm i przyspieszyć powrót do pełni sił.

Kiedy podawać chorym preparaty nutridrink?

Posiłki nutridrink to produkty apteczne, które są uzupełnieniem lub tymczasowym zastępstwem dla tradycyjnej diety w czasie osłabienia organizmu i przewlekłej choroby (www.apteka-melissa.pl/kategoria/nutridrink). Płynna postać posiłków zawiera duże dawki składników odżywczych, takich jak tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Dzięki tej nowoczesnej formule posiłki tego typu są łatwo przyswajalne przez wyczerpany chorobą organizm. Należy je przyjmować regularnie przez minimum 14 dni. Można je także podawać między tradycyjnymi posiłkami lub dodawać do gotowanych potraw. Są przystosowane do potrzeb seniorów, osób przewlekle chorych (zarówno dorosłych, jak i dzieci), będących przed lub po operacjach oraz zmagających się z chorobą nowotworową.

Jak odżywiać organizm w czasie przewlekłej choroby?

Żywienie pacjenta w czasie choroby lub w okresie rekonwalescencji jest skomplikowane ze względu na to, że wiele zależy od indywidualnych potrzeb i możliwości danego organizmu oraz na rodzaj schorzenia, z jakim zmagają się poszczególne osoby. Brak apetytu, zaburzenia łaknienia, zmiany związane z odczuwaniem smaku, problemy z przełykaniem i trawieniem to tylko kilka podstawowych dolegliwości, które utrudniają choremu spożywanie posiłków i dostarczanie wartościowych składników wyczerpanemu chorobą organizmowi.

W czasie przewlekłej choroby należy serwować pacjentowi delikatne i lekkostrawne posiłki, które jednocześnie maksymalnie zaspokoją jego zapotrzebowanie energetyczne. W tym czasie należy także regularnie podawać wszystkie posiłki (lepiej mniejsze porcje, ale częściej), dzięki czemu organizm będzie miał czas na trawienie, a chory nie będzie odczuwał nieprzyjemnego bólu brzucha. Warto też pamiętać o podawaniu dużej ilości płynów, o ile lekarz nie zaleci inaczej. W sytuacjach, gdy pacjent całkowicie odmawia jedzenia, narażony jest on na szybką utratę wagi, pogorszenie się ogólnego stanu zdrowia oraz osłabienie organizmu, które może też sprawić, że będzie on znacznie bardziej podatny na wszelkiego typu infekcje.

Odpowiednie odżywanie w czasie choroby oraz przed i po operacji jest niezwykle ważne, ponieważ wspomaga szybszą i bardziej efektywną regenerację organizmu. Właściwa dieta to bowiem podstawowy czynnik, który pozwala stopniowo wracać do zdrowia i dodawać sił na kolejną walkę lub wzmagać proces powrotu do pełnej sprawności i samopoczucia sprzed okresu choroby czy przygotowań do zaplanowanej wcześniej operacji.

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here