Strona głównaOdżywianieŚwietne korzyści zdrowotne z jedzenia owoców morza

Świetne korzyści zdrowotne z jedzenia owoców morza

Owoce morza zawierają olejki eteryczne, które są ważnym składnikiem diety. Olejki zapewniają nam źródło energii, którego potrzebujemy i są również świetnymi wzmacniaczami smaku. Co ważniejsze, są one źródłem znaczących kwasów tłuszczowych.

Oleje z owoców morza są wyjątkowe i mają doskonałe właściwości odżywcze dla naszego organizmu. Olej ten zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Nasz organizm wytwarza tylko małe ilości tych ważnych kwasów tłuszczowych; dlatego musimy korzystać z innych źródeł tego podstawowego pożywienia. Owoce morza są jednym z najlepszych źródeł tych składników odżywczych. W rzeczywistości oleje są drugim co do wielkości składnikiem większości owoców morza.

Jedzenie owoców morza raz lub dwa razy w tygodniu może przynieść dobre korzyści zdrowotne. Jedzenie świeżych owoców morza jest świetnym sposobem na uzyskanie wymaganej dawki tych olejków eterycznych. Olejki uzyskane z owoców morza są również dostępne jako suplementy diety.

Olejki pochodzące z owoców morza pomagają zapobiegać niektórym z najbardziej śmiertelnych chorób, w tym chorobie Alzheimera, astmie, miażdżycy, zaburzeniom dwubiegunowym, zapaleniu oskrzeli, nowotworom, chorobom serca i innym.

Oleje omega-3 zmniejszają ryzyko chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i reumatoidalnego zapalenia stawów. Są także korzystne dla rozwoju mózgu i oczu u niemowląt.

Oleje w owocach morza mogą również zapobiegać osteoporozie. Dzieje się tak, ponieważ oleje poprawiają wchłanianie wapnia w naszych kościach i mogą zapobiegać kruchości kości.

Zgodnie z najnowszymi odkryciami, Omega-3 pomaga również poprawić funkcje odpornościowe ludzi, zmniejszając w ten sposób infekcje.

Wiadomo, że oleje z owoców morza mają właściwości obniżające ciśnienie krwi, co korzystnie wpływa na osoby cierpiące na nadciśnienie.

Innym rodzajem oleju znajdującego się w owocach morza jest kwas tłuszczowy omega-6. Jest to ważne dla wzrostu i odgrywa ważną rolę w zdrowiu ludzi i ich dobrostanie.

Jedzenie diety z owoców morza może również pomóc w zmniejszeniu masy ciała. Od lat owoce morza są częścią wielu programów odchudzających. Dzieje się tak, ponieważ w przeciwieństwie do diet pills, owoce morza są naturalne i mają korzystne właściwości dla ludzi.

Jednak ryby mogą szybko gnić. Dlatego powinieneś je gotować w dniu, w którym dokonasz zakupu. Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowywania owoców morza:

* Jeśli nie planujesz gotować świeżych owoców morza w dniu, w którym je kupujesz, przechowuj je nie dłużej niż dwa dni w bardzo niskich temperaturach.

* Jeśli zamierzasz rozmrozić ryby, przechowuj je w lodówce lub rozmrażaj pod zimną wodą. Nie pozostawiaj ich, aby odtajały na kuchennym blacie. Dzieje się tak dlatego, że wartość odżywcza owoców morza może się zmniejszyć.

* Możesz przygotować wiele pysznych dań z owoców morza z wielkich przepisów na owoce morza. Możesz smażyć lub grillować owoce morza. Można je łączyć z owocami i warzywami, aby były jeszcze smaczniejsze. Można marynować i jeszcze bardziej poprawić jego smak i pozbyć się jego niepowtarzalnego zapachu.

* Niektórzy ludzie nie chcą jeść owoców morza w obawie przed zadławieniem się drobnymi kośćmi. W takim przypadku możesz poprosić sklep rybny o pomoc w usunięciu tych kości.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne