Coraz częściej możemy spotkać się z pojęciem witarianizm. Dieta ta zyskuje na popularności. Nazwa może kojarzyć się z dietą wegetariańską czy wegańską. I słusznie, ponieważ często dieta witarian jest łączona z dietą jarską. Czy jednak witarianizm jest zdrowy? Co jeść, aby móc przekonać się do tego stylu jedzenia? Nasze podpowiedzi pomogą rozwiać większość wątpliwości.
Czym jest witarianizm?
Witarianizm to dieta, w której wszystkie produkty są zjadane na surowo, bez ich przetwarzania przy użyciu ciepła. W niektórych odmianach diety RAW dozwolone jest jedynie podgrzewanie potraw do maksymalnie 42°C. Odżywianie w ten sposób wyklucza spożywanie produktów wysoko przetworzonych. Witarianie uważają, że spożywanie jedzenia na surowo pozwala uniknąć utraty witamin i minerałów, które są niszczone podczas gotowania. Czego więc właściwie nie jedzą osoby odżywiające się w ten sposób? Głównie produkty, których spożywanie na surowo mogą szkodzić lub są niejadalne, czyli:
- Mięso
- Owoce morza i ryby
- Kasza, makaron
- Jaja
Jak przejść na dietę opartą o witarianizm?
Witarianizm może być wyzwaniem, dla osób, które na co dzień korzystają z gotowania, pieczenia. Zanim postanowisz całkowicie przejść na surowy styl odżywiania, wypróbuj kilka przepisów, które są częstym wyborem osób będących na tej diecie. Dodawaj stopniowo dodawać potrawy RAW do swojego jadłospisu. Z czasem zwiększaj ich większość, aż całkowicie przejdziesz na witarianizm. W ten sposób przyzwyczaisz swój organizm do nowej diety, a przy okazji poznasz nowe nieznane smaki. Posiłki te nie muszą być nudne, możesz postawić na kremowe smoothie, warzywne pasty czy soki, a zdrowe domowe batony.
Czy dieta RAW jest zdrowa?
Należy pamiętać, że witarianizm jest dietą eliminacyjną, dość mocno restrykcyjną. Podczas odżywiania się w ten sposób przez dłuższy czas mogą pojawić się niedobory niektórych z minerałów i witamin. Choć menu osób będących na tej diecie jest pełne warzyw i owoców, lekarze nie zalecają stosowana jej długoterminowo. W krótkich okresach może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, z powodu zwiększonej podaży błonnika, a zmniejszonej nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powinna jednak trwać dłużej niż kilka tygodni.