Miód jest najbardziej znanym produktem pszczelarskim, jest to substancja, którą pszczoły wytwarzają przez skomplikowany proces opracowywania, w którym wchłaniają nektar i umieszczają go w żołądku, a następnie wracają do ula, aby je dostarczyć, powtarzając wielokrotnie; w ten sposób fermenty, kwas i białko dodawane są do nektaru. Zawiera większość niezbędnych minerałów, których potrzebuje nasz system. W miodzie znaleziono już ponad 180 różnych substancji odżywczych.
Pszczelarstwo to bardzo stara aktywność. Dowody z Egiptu, Mezopotamii i Grecji opisują starożytne pszczelarstwo, a miód jest również wspomniany w Biblii. Był uważany za święty i był również używany do płacenia podatków i długów. Poza tym był używany do rysowania i malowania. Miód zawiera białka, niezbędne minerały i witaminy. Jest to żywność o podwyższonej energii, znana również ze swoich leczniczych i terapeutycznych zalet. Miód jest pokarmem łatwego trawienia i entuzjastycznie przyswajanym przez ludzi, stanowiącym zdrowe źródło energii.
Miód spożywany jako pokarm jest ważny dla równowagi biologicznego procesu organizmu. Zawiera glukozę i fruktozę, która trafia bezpośrednio do krwi, stając się produktem energetycznym. Miód może być stosowany jako pokarm, jako naturalny środek słodzący i jako lek. Po pewnym czasie użytkowania pomaga w opanowaniu reumatyzmu i zapalenia stawów, zapobiega wszystkim rodzajom chorób układu oddechowego i pomaga w trawieniu. Miód jest również stosowany na skórę i jest składnikiem niektórych szamponów. Jest szeroko stosowany również w przemyśle kosmetycznym (kremy, maseczki do czyszczenia, toniki itp.) Ze względu na swoje właściwości ściągające i zmiękczające.
Jedzenie miodu poprawi jakość życia, ponieważ pobudza i zwiększa odporność fizyczną; jest lekko uspokajający, zniechęca do bezsenności; pomaga w gojeniu, jest antyseptyczny, trawienny i przeczyszczający, pomaga w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka; jest to środek wykrztuśny zwalczający kaszel, także palaczy. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran i niewielkich oparzeń, a także nawilża skórę.
Z miodem – i niczym więcej – nigeryjscy lekarze byli w stanie wyleczyć poważne rany, oparzenia i owrzodzenia skóry u 59 pacjentów, którzy zostali wcześniej poddani konwencjonalnym metodom leczenia antybiotykami bez żadnych satysfakcjonujących rezultatów. Najpierw lekarze zebrali próbki ran, które miały być zbadane w laboratorium. Wyniki wykazały, że infekcje były spowodowane przez pospolite bakterie – a zatem bardziej oporne – jak Pseudomonad, często występujący w zakażeniach. Następnie na zarażoną skórę nałożono miód. Tydzień później w badaniach laboratoryjnych nie pojawił się mikroorganizm. Ponieważ jest lekko kwaśny, wyjątkowo lepki i wchłania wodę, miód oczyszczał rany, zmniejszał ich rozmiar i chronił przed nowymi infekcjami. Według nigeryjskich lekarzy miód ma również właściwość bycia środkiem bakteriobójczym.
Zostało wskazane w celu zapobiegania, kontrolowania lub leczenia następujących chorób:
• Choroby układu oddechowego
• Skurcze
• Nieprawidłowości w jelitach
• Zaburzenia trawienia
• Podrażnienie gardła
• Podrażnienie dróg moczowych
• Podrażnienie oczu
• Próchnica zębów
• Choroby wątroby
• Bóle reumatyczne
• Zmęczenie fizyczne
• Bezsenność
• Oparzenie skóry
• Wrzód żołądka itp.
Smak, aromat i kolor miodu różnią się w zależności od pochodzenia botanicznego, zgodnie z kwiatami, z których pszczoła usunęła nektar do jego produkcji. Klimat, wilgotność, a nawet wysokość będą wpływać na te cechy miodu. Zwykle jasny miód ma słaby smak i aromat. Miód o ciemniejszym zabarwieniu jest bogatszy w białka i minerały.
Oto rada: miód jest mniejszy niż cukier. 1 łyżka do herbaty lub 5 g miodu = 16,4 kcal. Jest to również najlepsza opcja dla sportowców. Biolodzy stwierdzili, że miód jest najlepszym źródłem węglowodanów i energii dla sportowców i osób dojrzałych.