Jeszcze do niedawna wegetarianizm czy weganizm wydawał się dietą bardzo restrykcyjną. Jednak, z biegiem czasu, ludzie przekonują się do takiego stylu odżywiania. Teraz, coraz większą popularność zyskuje witarianizm. Na czym polega fenomen tej diety? Jakie są jej zalety? Odpowiedzi na te pytania odnajdziesz w naszym artykule.
Witarianizm – czym jest?
Jest to dieta opierająca się na spożywaniu produktów, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Z reguły nie spożywa się również mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Odpadają również wszelkie wyroby, przetworzone choć trochę przez człowieka, na przykład: jogurty, ciasta, półprodukty. Niektórzy dopuszczają częściową obróbkę termiczną, ale nie może ona przekroczyć 42 stopni. Uważa się, że warzywa i owoce tracą witaminy i składniki mineralne, poza tym, wysoka temperatura ścina białko, pozbawiając je cennych wartości. Inspiracją dla tej diety, był czas, kiedy, ludzie jeszcze nie znali ognia i żywili się tym, co naturalne. Dodatkowo to, że, zwierzęta jedzą nieprzetworzone produkty, również ma wskazywać na słuszność tej diety.
Odmiany diety witariańskiej i jej zalety.
Pierwsza różnica pojawia się przy spożywaniu mięsa. Niektórzy dopuszczają jedzenie surowego mięsa, wykorzystują to, jedząc na przykład tatara. Większość osób jednak rezygnuje z jego spożywania. Istnieje również witarianizm frutariański – dopuszcza jedzenie tylko owoców, nasion i orzechów, juiceterański (najbardziej kontrowersyjny) – polega na spożywaniu tylko soków owocowo-warzywnych i sproutariański (najbardziej radykalna i najrzadziej spotykana forma) – można spożywać wyłącznie kiełki roślin, nasiona, orzechy i ziarna.
Jeśli chodzi o zalety, to przede wszystkim, uważa się, że w procesie gotowania i pieczenia wytwarza się nitrozamina, znana z właściwości rakotwórczych. Kolejna z zalet to zatrzymanie wszystkich cennych elementów w produktach. Dieta pomaga oczyścić organizm i poprawia jakość trawienia. Witarianizm to filozofia życia, która skłania do powrotu do korzeni, naturalnego sposobu odżywiania.