O możliwości i sposobach korzystania z parowarów mówi się dość sporo już od dawna. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że parowary są jedną z najlepszych metod przygotowywania posiłków tak, by były one zdrowe i pełne wartości odżywczych. Na czym polega zdrowe przygotowywanie dań na parze?

Parowar to urządzenie, które składa się zwykle z kilku pojemników, ułożonych na sobie piętrowo. W dolnej części znajduje się pojemnik na wodę oraz grzałka, która podgrzewa tą wodę, by powstała para. Powyżej znajduje się od jednego do kilku pojemników na żywność. Poprzez drobne otworki w dnie tych pojemników przedostaje się para wodna, dzięki której umieszczone w pojemnikach jedzenie poddawane jest obróbce termicznej. Tak prezentuje się teoria. Co w rzeczywistości może zaoferować nam gotowanie na parze? Jakie jest jedzenie, które możemy przygotowywać na parze?

Przygotowywanie posiłków na parze, korzystając na przykład z parowaru, uważa się na najlepszy sposób na to, by szybko i sprawnie przyrządzić smaczny posiłek, zachowując przy tym najważniejsze składniki odżywcze. Pełnowartościowy posiłek możemy przygotować bez dodatku tłuszczu, czy soli, dzięki czemu dania z z tego urządzenia są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i niskokaloryczne. Obniżając kaloryczność posiłków, a jednocześnie zapewniając sobie pełnowartościowe dania bez utraty składników odżywczych, witamin i minerałów możemy zadbać nie tylko o swoją sylwetkę, ale przede wszystkim o zdrowie.

Spożywając tą samą ilość jedzenia dostarczamy swojemu organizmowi maksymalną ilość witamin, minerałów i wartości odżywczych, ponieważ w procesie gotowania gorącą parą składniki te pozostają w produktach. Nie traci się smak i zapach dań, ponieważ produkty nie mają bezpośredniej styczności z wodą czy tłuszczem i nie tracą swoich wartości. Składniki odżywcze i witaminy nie są więc wypłukiwane z naszego posiłku. Dodatkowo, przygotowanie poszczególnych produktów w parowarze trwa znacznie krócej niż w przypadku gotowania, smażenia czy pieczenia. Im dłuższa obróbka termiczna, tym więcej składników odżywczych i witamin ulega rozpadowi. Jednak krótki czas, jaki jest potrzebny do przygotowania posiłku na parze sprawia, że wiele składników nie zdąży ulec zniszczeniu. To zapewni nam smaczny i zdrowy posiłek.

Warto dodać, że parowar podgrzewa wodę do temperatury wrzenia, a zatem 100 stopni Celsjusza. W przypadku smażenia czy pieczenia, temperatura ta często przekracza nawet 200 stopni Celsjusza. Mimo to, posiłki są w pełni przygotowane i nadające się do spożycia. Różnica jednak polega na tym, że przy gotowaniu na parze utrata wartościowych składników jest nieznaczna. Dzięki temu w szybki i prosty sposób możemy przygotować pełnowartościowy i zdrowy posiłek, dzięki któremu będziemy dbać nie tylko o swoje zdrowie, ale również o piękną i zgrabną sylwetkę. Posiłki gotowane na parze mają bowiem niewielką ilość kalorii i są bardzo lekkostrawne. Bez trudu z ich trawieniem poradzi sobie zarówno osoba mająca problemy żołądkowe, czy zdrowotne, jak i małe dzieci, dopiero rozszerzające swoją dietę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here