Strona głównaUncategorizedStosuj pestycydy w bezpieczny i odpowiedzialny sposób

Stosuj pestycydy w bezpieczny i odpowiedzialny sposób

Podczas gdy wszystkie produkty z grupy pestycydów na rynku są rejestrowane przez władze rządowe w celu spełnienia norm bezpieczeństwa, przemysł ochrony roślin zawsze stara się poprawić skuteczność i bezpieczeństwo takich produktów.

Tylko dzięki inwestycjom w innowacje można pomóc rolnikom poradzić sobie z coraz większym zagrożeniem ze strony szkodników upraw, spełniając jednocześnie bardziej rygorystyczne oczekiwania społeczne dotyczące stosowania pestycydów bezpiecznych dla zdrowia ludzkiego i środowiska. Aktywne składniki są tym, co sprawia, że środki ochrony roślin działają. Naukowcom udało się radykalnie zmniejszyć liczbę potrzebnych rolnikom stosującym pestycydy, od kilogramów na hektar w latach 60. do dzisiejszych gramów na hektar dzięki innowacjom technologicznym. Przy odpowiednim stosowaniu pestycydy mogą odgrywać cenną rolę w zwalczaniu chwastów, owadów i innych szkodników pól uprawnych. Z drugiej strony mogą zaszkodzić dzikiej przyrodzie, jeśli użytkownik nie zastosuje się do wskazówek na etykiecie. Dzika przyroda obejmuje ptaki, ssaki, ryby, bezkręgowce wodne, owady zapylające i rośliny.

Przy stosowaniu pestycydów należy przestrzegać wszystkich wymagań i zasad bezpieczeństwa wyszczególnionych na etykiecie produktów.

Ważne jest również odpowiednie przechowywanie i usuwanie pestycydów. Regularnie sprawdzaj pojemniki pestycydów pod kątem wycieków i korozji. Pestycydy, czyste wyposażenie i pojemniki do płukania należy przechowywać w miejscu, w którym pestycydy i woda do płukania nie mogą dostać się do kanałów ściekowych lub kanalizacji deszczowej. Minimalizuj potencjalne szkody dla ptaków, pożytecznych owadów i ryb, stosując pestycydy tylko w razie potrzeby i w zalecanych ilościach kupując komplet herbicydów. Większość ewentualnych pozostałości pestycydów znajduje się na skórze owoców i warzyw; dlatego mycie i obieranie w dużej mierze je usuwa. Konsumenci mogą również zachować ostrożność, usuwając zewnętrzne liście główki sałaty i myjąc nieobrane produkty pod bieżącą wodą, delikatnie szorując, a następnie susząc.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne